Suomessa ei ole vielä vahvaa perinnettä näyttelytuntien tarjoamiseen. Yksityisten tuntien sijaan yleisempi tapa oppia teatterialaa myös laajemmin on harrasteteattereissa, joita Suomesta löytyy yli 800 kappaletta. Harrasteteattereihin osallistuu yli 20 000 suomalaista harrastelijaa, ja harrasteteatterin keskusliitto tarjoaa harrasteteattereille ammattimaista lisäkoulutusta kaikilla teatterin aloilla.Helpoin tapa oppia lisää teatterista onkin siis liittyä yhteen ja oppia tekemällä. Monet harrasteteatterit ovat ammattilaisten johtamia, eli oppimaan pääsee paitsi kollegoilta myös kokeneilta ammattilaisilta.Suomen harrasteteatterin keskusliitto tarjoaa mm. seuraavia kursseja kesäteattereille:
- Improvisaatiokurssi opettaa improvisaation peruskäsitteitä, ja miten sitä voi hyödyntää teatterimuotona ja toisaalta ohjaajan työkaluna. Harjoitusten lisäksi kurssi tarjoaa opetusta improvisaation taustoista ja filosofiasta, jolloin oppilas kykenee paremmin sisäistämään ja soveltamaan oppimaansa.
- Fyysisen teatterin kurssi opettaa kehon käytön ja liikkeen hyödyntämistä hahmon rakentamisessa, ja toisaalta avaa näyttelemisen fyysistä puolta esimerkiksi tunteiden ilmaisussa ja tarinankerronnassa.
Jos harrasteteatteri vaikuttaa liian isolta ensiaskeleelta, niin suurkaupungit tarjoavat myös kursseja yksilöille. Jyväskylässä on tarjolla liikeilmaisun ja koreografian kursseja, jotka eivät vaadi aikaisempaa tanssitaustaa. Helsingistä puolestaan löytyy monia eritasoisia improvisaatiokursseja ja näyttelytyön peruskursseja vasta-alkajille.Suomen harrasteteatterin keskusliiton kotisivut tarjoavat lisää tietoa kursseista ja harrasteteattereiden sijainneista. Sivuilta löytyy myös mentoreiden yhteystietoja, jotka voivat auttaa löytämään jokaiselle sopivan tavan aloittaa teatteriharrastus tai opetella näyttelyn alkeita.