Pandemian jälkeen yhä useampi tekee töitä kotikonttorilla joko täysipäiväisesti tai osa-aikaisesti. Etätyöskentely tuo uusia, hienoja mahdollisuuksia työn, perhe-elämän ja harrastusten yhdistämiseen.
Kannattaa kuitenkin pitää huoli siitä, että kotitoimisto vastaa tarpeita. Vaikka etätöitä olisikin mukava tehdä keittiönpöydän kulmalla tai sohvalla, se ei ole paras vaihtoehto. Huonot työasennot rasittavat tuki- ja liikuntaelimistöä ja altistavat sekä pienille jomotuksille että vakavammille vammoille.
Istu ryhdikkäästi, mutta mukavasti
Kotitoimiston tärkeimmät perusvarusteet ovat tuoli ja pöytä, joista ainakin istuimen tulee olla säädettävä. Valinnassa kannattaa panostaa siihen, että tuli sopii käyttäjänsä mittoihin, Jalkojen tulisi ylettyä maahan myös tuolin perällä istuessa ja selkänojan tulee tukea ristiselkää ja lantiota. Katso toimiston ergonomia täältä inspiroituaksesi erilaisista työskentelymukavuutta lisäävistä innovaatioista, kuten näyttötelineistä. Jalkoja puolestaan voi tukea erilaisilla jalkatuilla.
Valaisu kuntoon
Kun työpöydän ja istuimen ergonomia on asianmukaista, kannattaa varmistaa, että myös valo on työskentelyn suhteen optimaalinen. Työskennellessä valon on oltava kirkas, mutta ei liian häikäisevä. Työpistettä ei kannata sijoittaa niin, että auringonvalo osuu suoraan kasvoihin. Liian hämärässä työskentely vaikeutuu. Valaistus kannattaa asentaa tulemaan työpisteen sivulta etuviistoon.
Muista taukojumppa
Paraskaan työpisteen ergonomia ei auta, ellet muista myös pitää liikuntataukoja. Työtä kannattaa tauottaa. Mikäli tietää uppoutuvansa työhön niin, että paussit unohtuvat, koneelleen tai puhelimeen voi asentaa muistutuksen tauoista. Vaihtele välillä asentoa, muista venytellä, nouse tekemään pieni kävelylenkki tai tee osa töistä seisten. Tauot parantavat ergonomian lisäksi keskittymiskykyä.